Adófórum a vállalkozók ismereteinek bővítésére

A VOSZ KMRSZ, mint eddig az elmúlt években idén is megrendezte a vállalkozói adófórumát a BKIK GSZT-vel, a Zuglói Vállalkozó Szövetséggel együttműködve, a 2015. évi adóváltozásokról.
A fórum kiemelt témája volt az adóeljárási törvény (Art) legújabb gyöngyszeme az EKAER, az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrzési rendszer bevezetése, melyről dr. Varga Árpád a NAV elnökhelyettese tartott részletes tájékoztatást
.

mgy.jpgMarjay Gyula a VOSZ KMRSZ elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy eddig az Art előadások a változásokról 1-2 órások voltak, most úgy tűnik az egy nap is kevés lenne az EKAER újszerűsége és bonyolultsága miatt. Reméljük, hogy ez a vállalkozói teher enyhülni fog és a gyakorlat megoldja a félelmeket, melyeket ezzel a feladattal kapcsolatosan táplálnak.
A VOSZ ebben kíván a vállalkozók segítségére lenni, díjmentes oktatásával és azzal, hogy a vállalkozóktól érkező problémákat, javaslatokat továbbítja a NAV irányába.

va_nav.jpgDr. Varga Árpádtól megtudták a jelenlévők, hogy a 2015 évi Art módosítás következtében az adózót már a könyvvizsgálója is képviselheti az adóeljárások során (eddig erre nem volt lehetőség), valamint, hogy a kezelő nélküli automatákat 2015-től be kell jelenteni a NAV-nál, melyet követően nyilvántartásba veszik és egy regisztrációs számot fognak kapni. A bejelentéseket legkésőbb 2015. március 31-ig lehet szankció nélkül megtenni.
Az EKAER bevezetésével kapcsolatosan részletesen elmondta a jelen jogszabály által szabályozott feladatokat.
EKAER számot kell kérni minden egyes szállításnál, ha:
Útdíjköteles gépjárművel végzett közúti fuvarozás történik
Az Európai Unió   és   Magyarország közötti termékbeszerzés vagy egyéb célú behozatal esetén, és a belföldi forgalomban nem végfelhasználó részére történő első termékértékesítésnél. Ezen kívül pedig egyes speciális esetekben is, amikor az eladó kockázatos élelmiszert szállít bármilyen gépkocsin 200 kg, illetve 250 eFt érték felett, illetve egyéb kockázatos termékeknél 500 kg tömeg, vagy 1 mFt feletti érték esetén. (Ezen termékek körét a 51/2014 (XII.31.) NGM rendelet szabályozza.) Minden fuvarról külön-külön kell számot kérni és a lényeg, hogy a fuvarozó is ismerje az érvényes EKAER számot.
Az elnökhelyettes arról is szólt, hogy sok még a bizonytalanság egyes alkalmazásoknál. Várhatóan a jogalkotó finomítani fogja a jogszabályt, ezért un „próbaüzem” módon működik a rendszer 2015. március 1-ig. Eddig a NAV nem fog szankciót alkalmazni azokkal szemben, akik még nem megfelelően alkalmazzák a rendszert.
Az előadást követően záporoztak a kérdések, melyek a napi munkamenetből kerültek a vállalkozók gondjaivá. Az elnökhelyettes azt is elmondta, hogy e rendelkezéstől a jogalkotók az ÁFA csalások visszaszorulását várják, melynek első jelei már közvetetten érzékelhetők is.

hr.jpg

A személyi jövedelemadó változásairól Harkai Réka a NAV Közép-magyarországi Regionális Főigazgatóságának munkatársa tartott előadást, melyben szólt az első házasok kedvezményéről, a biztosításokról szóló változásokról, különösen a nyugdíjbiztosítást érintő módosításokról.
A cafeteriát érintő módosítások esetében példákkal illusztrálta a módosításokat. Kiemelte, hogy közel változatlan terheket okoz a módosítás, ha a munkáltató a SZÉP kártyát is alkalmazza.

 

aa.jpg

 Az egyéni vállalkozókra vonatkozó Szja módosításoknál arra hívta fel a figyelmet, hogy
emelkedik a jövedelem-(nyereség-)minimum összege:
• A vállalkozói bevétel 2 %-a. A vállalkozói bevétel nem csökkenthető az eladásra beszerzett áruk és az eladott közvetített szolgáltatások összegével.
Az értékcsökkenési leírás szabályai is változnak:
• Az ingyenesen megszerzett tárgyi eszköz után nem lesz lehetőség értékcsökkenési leírás elszámolására

A járulékok a szociális hozzájárulás módosításait Dr. Rajnai Zoltán, szintén a NAV KMRAFI munkatársa mutatta be a résztvevők számára. Ezen adónemek az idén nem tartogattak szerencsére nagy változásokat, de nem ártott felidézni az aktualitásokat, mivel változott a minimálbér (105.000 Ft/hó), valamint a garantált bérminimum összege 122.000,-Ft/hó).

 kk.jpg

Az Általános forgalmi adó változásait Dr. Király Kata a NAV KMRAFI munkatársa ismertette. Nagyon bonyolult lett az átmeneti szabály az időszakos elszámolású ügyletek teljesítési időpontjának meghatározásánál. Több példát hozott pl a könyvelési díjak teljesítési időpontjának meghatározására.
Az időszakos elszámolású ügyletek ( 58. /A  §) – változása két lépcsőben történik.
Adótanácsadók, könyvviteli, könyvvizsgálati  szolgáltatást végzők időszakonkénti elszámolásban vagy fizetésben állapodnak meg  vagy szolgáltatásnyújtás ellenértékét meghatározott időszakra állapítják meg: 2015. 06. 30 után kezdődő időszakra, ha a fizetés esedékessége is 2015. 06. 30-át követő időpont.
Főszabály:
teljesítési időpont az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak  utolsó napja. Ettől számos kivétel eltérítheti az adott teljesítést. va_1.jpg
Bővül a fordított adózók köre 2015-től:
– építési munkához kapcsolódó 10. § d) pont szerinti értékesítés ( 139. §)
– munkaerő-kölcsönzés ( 142. § (1) bekezdés c) pont)
– acélipari termékek értékesítése ( 142. § (1) bek j) pont, 6. sz. melléklet )

Kérdésre elmondta, hogy a fenti fordított adózáshoz kapcsolódó előlegek is fordítottan adóznak, ha ez már 2015. január 1 utáni fizetéssel történik.

nav_2.jpgAz adófórum zárásaként még Marjay úr felhívta a figyelmet a Társasági adóról szóló tv. Változására, melyben új szabály, a kapcsolt vállalkozói jogviszony az ügyvezetőség egyezősége esetén is. Persze itt is akad jó néhány értelmezési kivétel.

A zárszóban az elnök tájékoztatta a megjelenteket, hogy az EKAER véglegesítését követően újabb tájékoztatót fognak tartani, az ügy kiemelt jelentőségére tekintettel.

 

A fórum anyagai PDF. formárumban letőlthető

ART, EKAER>>>

SZJA, KATA, EVA 2015>>>

A járulékokat, a szociális hozzájárulási adót és az egészségügyi hozzájárulást érintő változások – 2015>>>

ÁFA változások 2015>>>