A közösség építést szolgáló XX. Üzletember találkozót az időjárás is kegyeibe fogadta

Jubilált az „Üzletember találkozó a szabadidős programok jegyében” című rendezvény, mivel idén szeptember 2-án,  20. alkalommal rendezte meg a VOSZ Budapesti és Pest megyei Regionális Szervezete, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara társ-szervezésével. A találkozó vezér-gondolata volt a vállalkozói közösségi tér megteremtése, és a nyitott vállalkozói fórum lehetősége, amely keretében a napi vállalkozói élet ügyes-bajos kérdéseire is választ kaphattak az érdeklődők.

 

Idén is, mint már korábban 19 éve Budapest, Zugló adott otthont az Üzletember találkozónak, mely a szokásokhoz híven nem a megnyitóval, hanem a tűzgyújtással indult. A csepergő eső ellenére szombaton 8 órakor már a vállalkozói főzőverseny résztvevői csiholták a bográcsok, grillek alá a tüzet, hogy az ízletes húsok a déli harangszóra megfőjenek, megpuhuljanak, a jó házi paprika ízét is átvegyék.

A 10 órakor kezdődő megnyitóra már a nap is felragyogott az égen, ami természetesen a résztvevők kedvét is vidámabbá tette, és persze a részvételi kedvet is növelte. Ekkorra már legalább 4-500 fő lehetett a részese az eseménynek.

Marjay Gyula a VOSZ BPMRSZ elnöke, aki immár 20 éve bábáskodik a rendezvény felett, közvetlen munkatársaival együtt, a köszöntőjében kiemelte, hogy már 20 évvel ezelőtt is arra gondoltak, amikor a rendezvény ötlete megszületett, hogy kell egy-egy alkalom a túlhajtott cégvezetőknek, vállalkozóknak, ahol oldottabb körülmények között együtt tudnak lenni, ha szeretnének sportolhatnak, beszélgethetnek, névjegyet cserélhetnek. A meghívott (mert mindig volt kiemelt vendége az eseménynek) vendégektől pedig jó ötleteket, tanácsokat is kaphatnak. Megítélése szerint egyre nagyobb szükség van az ilyen típusú rendezvényekre, mert csak e-mailezünk, sms-ezünk, de nagyon keveset beszélgetünk. Ez az alkalom arra is lehetőséget teremt, hogy beszélgessenek az emberek egymással és tapasztalataikat megosszák.

Megemlékezett azokról a kollégákról, akik részesei voltak az elmúlt húsz év találkozóinak, aktív szervezőként, segítőként, de már nincsenek közöttünk.

Ezt követően a színpadra szólított vendégek köszöntötték a megjelenteket. Elsőként Tamásné Czinege Csilla a NAV adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára szólt az adózóbarát NAV új feladatairól. 2018-tól új Art (adózás rendjéről szóló törvény) lép majd életbe, melynek egyik legfőbb újdonsága, hogy a NAV az új vállalkozásokat 6 hónapig mentorálja, segíti a működésüket. Ez nagy lehetőséget jelent a fiatal vállalkozóknak, de persze azoknak is akik idősebb korukra arra adják a fejüket, hogy vállalkozást indítsanak. Szólt még a múlt évben ugyanezen rendezvény keretében a VOSZ BPRSZ-szel aláírt együttműködés napi életben történő aprópénzre váltásáról is. Rendszeres információt adnak a Szervezet részére, Adófórumokon tájékoztatják a résztvevőket az adóváltozásokról. Ezzel segítve a működésüket. E vállalkozói napra pedig mindenkinek jó munkát, jó szórakozást kívánt.

Dr. György István Budapest főváros Kormánymegbízottja is a hatóságok és a vállalkozások és a vállalkozói szervezetek együttműködéséről szólt. Megköszönte Marjay Gyulának, hogy ilyen rendezvényeket tartank, mert szükség van arra, hogy ne csak a hivatali irodában, ügyfélszolgálaton találkozzanak a problémákkal, hanem vezetői szinten is igénylik, hogy első kézből hallják, hogy szorít a cipő, mivel lehetne egyszerűbbé tenni a vállalkozások életét.

A Miniszterelnökség közigazgatásért felelős államtitkárságát Pilz Tamás főosztályvezető képviselte, mivel Dr. Kovács Zoltán államtitkár úr más feladatai miatt nem tudott részt venni. Arra bíztatta a vállalkozókat és a vállalkozói érdekképviseleteket is, hogy nyugodtan jelezzék a Miniszterelnökség felé, hogy hol vannak még bürokratikus akadályok, melyek a működésüket akadályozzák, a mindennapi életüket megkeserítik. Az elmúlt évben is számtalan akadályt számoltak fel, de tudja, hogy bőven van még tennivalójuk. A mai napra jó szórakozást, jó munkát, jó beszélgetést kívánt.

Krisán László a BKIK elnöke köszöntette a megjelent vállalkozókat és néhány gondolatot megfogalmazott a megújuló kamaráról, mely minden vállalkozó számára fog valami újat, használhatót nyújtani.

Karácsony Gergely Budapest Zugló Önkormányzatának polgármestere, mint vendéglátó szólt a megjelentekhez. Örömét fejezte ki, hogy 20 éve Zuglóban van ez a rangos rendezvény, köszöni, hogy visszatérnek ennyi éven keresztül ide azok, akik adójukkal működtetik a közigazgatást, az önkormányzatokat. Zugló önkormányzata folyamatos konzultációkat tart a helyi vállalkozókkal, mert egy kerület életében, ellátásában alapvető tényező, hogy milyen cégek és hogyan működnek. Mik az igényei a kerületi

lakosságnak és ezt hogyan tudják kielégíteni. Reméli, hogy a következő 20 évben is Zugló lesz az otthona az Üzletember találkozóknak.

   A hivatalos megnyitót követően Marjay Gyula emlékplaketteket adott át az elmúl 20 év Üzletember találkozói legrégebbi szponzorainak, támogatóinak. Többek között a BKIK-nak a VOSZ-nak, a Gablini Kft-nek, a Csertő Parki Papírboltnak, Bringóhintó Kft-nek., Szaktudás Kiadóház Zrt-nek., Zuglói Nyugdíjasok Egészségéért Sport Egyesületének, Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának és a NOMINA 3P Zrt. –ének.

Az elismerések átadását követően a nyitott fórum keretében a vállalkozók kérdezhették a megjelent vendégeket. Érdekes színfoltja volt az eseménynek, hogy valóban 2-3-4 fős kis csoportos beszélgetések voltak, ahol a helyettes államtitkár asszony adó ügyekben, kormánymegbízott úr kormányhivatali ügyekben osztotta meg gondolatait és válaszolt a felmerült problémákra, de Krisán László elnök úr is kapott némi muníciót a kamara megújuló működéséhez.

A szakmai rendezvények része volt a kiállítók, tanácsadók bemutatása. Elmondhatták, hogy mivel tudnak a vállalkozóknak segíteni, kedvezményes vásárlási kártyákkal, energia megtakarítással, jó közüzemi szerződésekkel. Nem utolsó sorban a NAV munkatársai okos adótanácsokat adtak az érdeklődő vállalkozóknak, magánszemélyeknek.

A színpad sem maradt üresen. Vendégünk volt a  Martonvásári Villő Néptánc együttes, a Fórumház Tánc Egyesület, akik még táncot is tanítottak. Öröm volt nézni, ahogy sok-sok ember tanulta a countryt.

A vállalkozó hölgyek Medgyessy Ildikótól kaptak útmutatót a női alakformáló kondicionáló torna rejtelmeiről. Persze a helyszínem ki is próbálták, hogyan hat a mozgás az izmokra. És nem utolsó sorban a KM5 Önvédelmi Iskola gyakorlatait is kipróbálh atták  a résztvevők.

Családi programból nem hiányozhatott az ugráló vár, idén először pedig a családok bringóhintón is „körbe járhatták” a sportpályát.

A szabadidős programok két fő eseménye a sport programok és a magyaros főzőverseny folyamatosan zajlottak reggeltől az eredmény hirdetésekig.

A bográcsokban ízletes magyar alapanyagból készült ételek rotyogtak, a grill rácsokon gyönyörű húsdarabok sütkéreztek. Készült cukkinis lecsó, gombás lecsó, gulyás, dömsödi szürke marha pörkölt, szekszárdi kakaspörkölt, vadpörkölt, grill tál- grill zöldség és sok más finomság.

A zsűri tagjai profi mesterszakácsok voltak, kiegészülve a jó ízeket szerető társadalmi zsűritagokkal.

Jegenyei István László Tv chef , Magyar nemzeti  gasztroszövetség tagja, Szabadtűzi Lovagrend Étkek Bírálójává minősített Lovagja ,   Hortobágyi Péter  Szakács instruktor, Szakoktató, Berlini Európai szakács verseny  és számos hagyományőrző főzőverseny díjazottja, Békési Béla a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete elnöke                                                   Gombás József Nyugdíjas egyéni vállalkozó, túl jó tanácsokat is adtak a bogrács mellett tüsténkedőknek, hogy miként lehetett volna még jobbá tenni az ételeket. De a résztvevők mindegyike elégedett lehetett, mert minden étel elfogyott a zsűrizés után 1- 2 órával.

Az eredmények:

  1. Horfer Serleg Kft csapatának Szekszárdi Kakaspörköltje, nokedlivel.
  2. A VOSZ BPMRSZ csapatának dömsödi szürke marha pörköltje,
  3. Szűcs és Társa Ügyvédi Iroda csapata.

Különdíjat kapott a Trimedio Csoport. A többi csapatnak emléklappal ismerte el a zsűri a kiemelkedő főző tudásukat.

A sportesemények kiemelkedő programja a kispályás foci kupa, ahol az idén 10 csapat indult.

A körmérkőzések és az egyenes kieséses elődöntők után a Kupát az

I. helyezett Váci Mihály Kollégium (Zugló) nyerte meg.

II. helyezett: Gablini Kft,

III. helyezett pedig a BGYH Zrt. csapat lett.

Az egyéni sportversenyekben a férfiak, nők és az ifjúság is megmérette magát. Asztali teniszben, darts-ban, ultiban, láb-tengóban, kosárlabda dobásban, kötélhúzásban és atlétikában remekeltek a versenyzők.

A versenyek dobogós helyezettjei értékes ajándékokkal gazdagodtak a rendezvény szponzorai jóvoltából.

A szervezők a szponzoroknak külön köszönetet mondtak, mert nélkülük a rendezvény nem jöhetett volna létre. A támogatók az alábbiak voltak>>>

A rendezvény zárásaként Marjay Gyula elnök megköszönte a résztvevők aktív részvételét, a szervezők, segítők közreműködését. Örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan ellátogattak és reméli, hogy mindenki pozitív élményekkel és jó ötletekkel tér haza, nem utolsó sorban jó néhány névjeggyel, aminek a következő napokban fogja igazán hasznát venni.